Superhonden of niet?

 

De taak van een blindengeleidehond is het begeleiden van personen met een visuele beperking. Daarbij omzeilen ze ao. obstakels zoals vuilnisbakken, wegenwerken, verkeersborden, fietsen die op de stoep staan enz… Verder letten ze ook op voor hoogteobstakels zoals luifels, overhangende takken of te laag hangende verkeersborden. Ze kennen ook verschillende zoekcommando’s en kunnen de blinde of slechtziende persoon naar een stoeprand, een zebrapad, de bushalte, een zitplaats, enz… brengen.

 

Maar wat kan een geleidehond niet?

 

-       Een geleidehond kan alle hindernissen ontwijken, maar wijst de weg niet. Het is de blinde of slechtziende persoon die zelf weet welke richting hij / zij uit moet, de hond volgt de commando’s op.

 

-       Bij het oversteken, met of zonder verkeerslichten, moet de blinde of slechtziende persoon zelf luisteren en bepalen wanneer de weg vrij is; de geleidehond zal wel weigeren indien nodig. Het weigeren van een commando is één van de moeilijkste taken van de hond.

 

-       Honden kunnen geen groene of rode lichten onderscheiden. Geleidehonden helpen wel bij het recht oversteken van de weg.

 

-       Een geleidehond is ook geen machine die je in- en uitschakelt! Hij werkt niet altijd perfect, is soms minder geconcentreerd, vermoeid of heeft gewoon – net zoals mensen - zijn dagje niet.

 

Hoe helpen?

 

Nu we dit weten, kan het handig zijn om de blinde of slechtziende persoon – met of zonder geleidehond - een handje te helpen.

Hierbij enkele tips:

-       Vraag zeker eerst of de persoon met een visuele beperking hulp nodig heeft en hoe u hem/haar het best kan helpen.

-       Spreek de persoon aan in plaats van de hond. Ga vooral de hond niet aaien en knuffelen.

 

-       Verwittig de blinde of slechtziende persoon van onvoorziene hindernissen op het voetpad zoals een geparkeerde (vracht)wagen of een ladder. Omschrijf duidelijk hoe hij de hindernis kan vermijden. “Een beetje naar daar” (wijzend)… is voor een blinde of slechtziende persoon geen echte hulp.