Agility

Wat is agility ?

Agility is een behendigheidssport waar het plezier voor zowel hond als baasje voorop staat. Bij agility is het de bedoeling dat een parcours met verschillende hindernissen in een vooraf bepaalde volgorde zo snel en zo foutloos mogelijk afgelegd wordt. De geleider mag enkel via gesproken aanwijzingen en lichaamssignalen (gebaren) duidelijk maken wat er van de hond verwacht wordt. 

Voor wie is agility?

Starten met agility kan vanaf de hond volgroeid is. Dit verschilt van ras tot ras. Wij nemen hiervoor als minimum leeftijd 15 maanden. Een minimale basis gehoorzaamheid (los kunnen werken, kunnen blijven, voldoende aandacht,…) is wenselijk om frustraties tijdens de lessen te vermijden. Een bijkomende vereiste is dat de hond fysiek volledig in orde is. Vanwege hun specifieke bouw zijn bepaalde rassen minder geschikt voor agility. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om, vanwege een hoger risico op blessures, met grote zware honden of kortbenige honden met een lang lichaam te gaan springen. Plezier voor de hond, de gezondheid en de veiligheid van de hond primeren altijd !

Verschillende niveaus:

Starten doe je steeds in de groep "aanleren toestellen". Dit is een vast programma waarin alle toestellen worden aangeleerd. Belangrijk is om in deze periode zo weinig mogelijk lessen te missen zodat je zeker alle toestellen gezien hebt. Na een geslaagde overgangsproef ga je naar de A klas. In deze klas wordt er verder gewerkt aan het correct nemen van de hindernissen, het sturen van je hond en gebruik van de juiste aanwijzingen en lichaamstaal. Van de A klas ga je, ook weer na een geslaagde overgangsproef, naar de B klas. In de B klas worden de parcours groter en zal er verder aan de details gewerkt worden. De data van de verschillende overgangsproeven zullen tijdig gecommuniceerd worden door de instructeurs en zijn ook terug te vinden onder de rubriek "kalender".

Verloop van de lessen:

Er wordt steeds een proefperiode voorzien die bepaald wordt door de instructeurs. Indien blijkt dat de gehoorzaamheid te wensen over laat (hond kan niet blijven, hond loopt steeds weg, hond vertoont agressie, … dan zal er eerst aan deze problemen dienen gewerkt te worden in onze gehoorzaamheidslessen alvorens verder te kunnen gaan met agility.

Clubmanches:

Net zoals bij onze gehoorzaamheid zijn er ook voor agility interne clubwedstrijden. Je kan hieraan deelnemen vanaf je in de B klas zit. Er zijn jaarlijks 3 clubmanches waarna de uiteindelijke clubkampioen bekend wordt gemaakt

Deelnemen aan onze lessen?

Heb je interesse in onze agilitylessen? Kom dan gerust eens kijken op één van de trainingsdagen. Je inschrijven voor het eerstvolgende instapmoment kan door een mailtje te sturen naar info@hondenschool-hoboken.be